Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τη ταμπέτα μου στον ώμο ή μήπως καλύτερα ...το υβρίδιο;


Επαγγελματίες σε κίνηση. Είναι ίσως οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι και όταν συνδέονται με τη τεχνολογία και της ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κτλ.) τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά είναι κυρίως 2: μεγάλη αυτονομία της μπαταρίας και μικρό βάρος.

Αυτά τα δύο κύρια χαρακτηριστικά μετουσιώνονται στη φράση: «Θέλω να μπορώ να έχω την συσκευή μου πάντα μαζί μου και διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή».
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήμασταν συμβιβασμένοι στην ιδέα του laptop με τη μεγάλη μπαταρία και τα πολλά συνοδευτικά για να τη φορτίζουμε στο σπίτι, το αυτοκίνητο το αεροπλάνο, τη μοτοσυκλέτα, το κότερο και τα συναφή.

Αυτό που χρειάζεται όμως ο κόσμος δεν είναι τα πανίσχυρα, ανάλαφρα και υπερ-αυτόνομα  laptops αλλά κάτι διαφορετικό, ριζοσπαστικό και έξυπνο. Η ιδέα του tablet γεννήθηκε κάπως έτσι. Από την ανάγκη του gadgeteer για μια αλλαγή από τα συνηθισμένα. Πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα η ιδέα του tablet είναι πολύ πρωτοποριακή και δυσνόητη για αρκετό κόσμο και ότι σίγουρα δεν ταιριάζει σε όλους.

Τα tablets έγιναν γνωστά στο περισσότερο κόσμο από τα iPad και μετά (2010). Στη πραγματικότητα τα tablet προϋπήρχαν (σε παρόμοια μορφή) όμως το μυαλό του Steve Jobs δούλεψε ώστε η να εδραιωθούν με γνώμονα το user friendliness.

H Apple που μέχρι τότε είχε ένα πολύ καλό mobile λειτουργικό πάτησε στο εύχρηστο περιβάλλον εργασίας και μέσα από μια συσκευή 10¨ (μεγαλύτερη από ένα κινητό και μικρότερη από ένα laptop) δημιούργησε το απόλυτο gadget και μια νέα συνομοταξία συσκευών.
Μαζί με τα tablets εξελίχθηκαν τα υλικά κατασκευής, οι οθόνες αφής, οι μπαταρίες και τα περιφερειακά. Εκτός του hardware όμως εξελίχθηκαν και οι υπηρεσίες με κύριο χαρακτηριστικό το mobility, τα cloud Services, το Internet γενικότερα. 
Τα iPads (Air και Mini) ακόμη και σήμερα είναι ίσως τα κορυφαία tablets της αγοράς. Μία αγορά που όλο και περισσότερο μεγαλώνει και τα εμπιστεύεται.

Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που τα tablet ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα laptops και τα desktops ενώ προβλέπεται ότι σε μια 4ετία το ποσοστό πωλήσεων θα ανέβει πάνω από το 50% συρρικνώνοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό.
 
 

Εκτός όμως από το tablet το τελευταίο καιρό μια νέα συσκευή έχει αρχίσει να γίνεται trendy και αυτή δε είναι άλλη από το hybrid. To hybrid αποτελεί την εκφυλισμένη μορφή ενός laptop που «σπάει» σε 2 κομμάτια: tablet και πληκτρολόγιο.

Βασικοί πρωταγωνιστές στις συσκευές hybrid που θα μας απασχολήσουν έντονα τα επόμενα χρόνια είναι οι κλασσικοί κατασκευαστές PCs: Lenovo, HP, Dell αλλά και ένας νέος (στο χώρο των PCs) και πολύ δυναμικός: η Microsoft με το Surface.