Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Cloud είναι.... θα περάσει;

Αρκετό καιρό είχα να γράψω.... Το τελευταίο καιρό πετάω στα σύννεφα και από αυτό εμπνέομαι να αναλύσω ένα άλλο σύννεφο, αυτό που όλοι επικαλούμαστε αλλά κανείς δε βλέπει, το ένα, το μοναδικό, το πανίσχυρο......το cloud....

Τι είναι το cloud; 
Πολύ απλά το cloud είναι υπηρεσίες που βρίσκονται στο Internet και αντικαθιστούν παραδοσιακά προγράμματα που παλιά κάναμε εγκατάσταση στον υπολογιστή μας.
Δε στα εξηγώ ωραία; (που λέει και μια ψυχή)

Μερικά παραδείγματα.
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα (και ένα από τα αρχαιότερα) είναι το e-mail. Υπηρεσίες όπως Yahoo, Hotmail (Outlook), Gmail κ.τ.λ. εμφανίστηκαν πριν από σχεδόν 2 δεκαετίες όταν το Internet ήταν σε εμβρυακό στάδιο και σήμερα υπάρχουν οργανισμοί που βασίζουν ολόκληρη την αλληλογραφίας τους σε αυτές. Τέλος πια οι ακριβοί servers, τα λογισμικά, τα antivirus, τα downtime, τα παράπονα, το γιαπί, το πηλοφόρι το μυστρί (γιατί η δουλεία κάνει τους άντρες κι εμείς έτσι ανδρωθήκαμε...).

Τι ισχύει σήμερα;
Σήμερα πια το Internet είναι γρήγορο, αξιόπιστο, απαραίτητο, οικονομικά προσιτό και ΠΑΝΤΟΥ! Η υπηρεσίες που βρίσκονται σε αυτό είναι σε αφθονία.... Δε σου αρέσει η μία υπηρεσία; πας στην άλλη. Δε γουστάρεις Dropbox; Εντάξει μάγκα μου....Δοκίμασε OneDrive. Ούτε αυτό σου κάνει; Κανένα πρόβλημα, το GDrive να ναι καλά. Και όλα αυτά δωρεάν (για αρχή) αλλά ας μη γελιόμαστε, το δωρεάν είναι αρκετό για το ...μέσο συνετό χρήστη. Ο απαιτητικός χρήστης φυσικά πρέπει να πληρώσει κατιτίς για να έχει πιο advanced service αλλά το κόστος αυτό είναι σχετικά μικρό, έχει τη μορφή συνδρομής που μπορεί να το βάλει στα έξοδα του μήνα ενώ αν αποφασίσει ότι δεν το χρειάζεται πια το κόβει εντελώς.

Πλέον ότι πρόγραμμα χρειάζεται κανείς το βρίσκει online. Image editing, Word Processing, Spreadsheets και Presentations, Video Conferencing, DJ Mixing, παιχνίδια.... you name it... Και το καλύτερο, μπορεί όλα αυτά να τα τρέχει στο PC, το laptop, το tablet, το κινητό ακόμα και στη τηλεόραση ή το στερεοφωνικό... Όπου πρακτικά υπάρχει Internet υπάρχει πλέον η δυνατότητα οι συσκευές να το χρησιμοποιούν για να "τρέχουν" προγράμματα... Το Internet και το Cloud κάνει σήμερα τις συσκευές να δείχνουν πιο έξυπνες αν και στη πραγματικότητα μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Οι SmartTV δεν υστερούν σε τίποτε από μια απλή τηλεόραση όμως το Youtube, το Facebook και το Skype από μόνα τους τις απογειώνουν.

Θα περάσει;
Το cloud λοιπόν μπορεί άνετα να θεωρηθεί "φαινόμενο"... Όλοι μας το χρησιμοποιούμε και δε μπορούμε να σκεφτούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό. Αν και ακόμα κάποια προγράμματα προτιμούμε να τα έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας αυτό έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει.
Στο μέλλον η συσκευή μας θα τρέχει μια εφαρμογή που θα πραγματοποιεί μια εύκολη σύνδεση με ένα σύστημα στο Internet. Θα τρέχουμε το Word από το dektop και αντί να αναβοσβήνει το λαμπάκι του δίσκου θα αναβοσβήνει αυτό του....router!

Λέτε να είναι μια παροδική μόδα; Μπα........