Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Περασμένα μεγαλεία...Έργα και ημέρες μιας (άλλοτε) "φίρμας"

Θα παραδεχτώ ότι όταν άκουσα για πρώτη φορά τη λέξη BlackBerry μου έκανε πολύ εντύπωση.... Αμούστακο παιδί τότε... όλα μου έκαναν εντύπωση...Ο Ελληνικής καταγωγής μεγιστάνας και ιδρυτής της εταιρείας Mike Lazaridis δε θα μπορούσε να φανταστεί αλλά και να προβλέψει ότι το όνομα αυτό επρόκειτο να γίνει cult του business man, άρρηκτα συνδεδεμένο με το corporate mobile email servicing (τη δυνατότητα να λαμβάνουν οι χρήστες την εταιρική ηλεκτρονική αλληλογραφία στο κινητό τους) ενώ θα δίχαζε το κοινό αποκτώντας φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους.

Μέχρι την εμφάνισή της υπήρχαν βέβαια 2-3 ανταγωνιστές όμως ο τρόπος με τον οποίο η Blackberry (RIM εκείνη την εποχή) είχε δομηθεί παρείχε οικονομία στα πανάκριβα mobile data plans αλλά και ασφάλεια. Η RIM χωρίς πολλά πολλά είχε δημιουργήσει ένα ιδιωτικό δίκτυο (BIS - Blackberry Internet Service) το οποίο απλώνονταν σε όλες τις χώρες και το οποίο διαχειριζόταν αποκλειστικά και μόνο η ίδια.

Το ιδιωτικό δίκτυο επέτρεπε τη πάγια χρέωση των υπηρεσιών χωρίς έξοδα περιαγωγής ενώ η συμπίεση από και προς τις συσκευές (με τη υλοποίηση ενός ενδιάμεσου server) επέτρεπε ασφαλή και γρήγορη μεταφορά των μηνυμάτων. Εταιρείες και οργανισμοί με παρόμοια ιδιωτικά δίχτυα πλήρωναν αδρά για να συνδεθούν με το ιδιωτικό δίκτυο της BlackBerry προκειμένου να παρέχουν και υπηρεσίες intranet.

Το πραγματικά killer χαρακτηριστικό όμως ήταν (και είναι) το πληκτρολόγιο της συσκευής. Ένα πλήρες πληκτρολόγιο με πανέξυπνη διάταξη και απίστευτα σοφιστικέ κατασκευή που κάνει πλάκα ακόμα και σε αρκετά PC keyboards και κάνει τη δακτυλογράφηση να φαίνεται γελοία. Θυμάμαι όλα εκείνα τα αστεία που είχα βγει τότε: "Γράψε κανά mail να ξελαμπικάρεις" ή "κράτα το με τα δύο χέρια για να το νιώσεις καλύτερα" και άλλα τέτοια...

Πολλά τα λεφτά για τη RIM, πολύ οι μνηστήρες που σφάζονταν στα πόδια του Mike για να αγοράσουν τη "πατέντα". Όλοι έτρωγαν πόρτα....

Όπως όμως λέει και το τραγούδι... Όλα καλά μέχρι που ήρθες εσύ.... και τότε (το 2007) ήρθε το iPhone (τότε ονομάστηκε BlackBerry killer)  και οι πρώτες "ρωγμές" άρχισαν να εμφανίζονται. Η Blackberry αρχικά δε μάσησε αλλά μετά από ένα χρόνο το "μασημένο" μηλαράκι προκάλεσε Βατερλώ στο Waterloo του Οντάριο... Το Android έδωσε με απονιά (το 2010) τη χαριστική βολή στη μέχρι τότε αλαζονική στάση της εταιρείας.

Τι έκανε λάθος λοιπόν η Blackberry;

- Τη περίοδο των παχιών αγελάδων η εταιρεία δεν επένδυσε αρκετά χρήματα σε RnD (σε εξέλιξη των υπαρχόντων και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών). Αρχικά η ιδέα ήταν φανταστική. Στην εξέλιξή της το momentum ήταν δεδομένο. Μέχρι τότε ο ανταγωνισμός (της Microsoft) ανύπαρκτος. Εκεί ακριβώς ήταν που χάθηκε το... innovation (η αλλιώς η μπάλα). Ακόμα και σήμερα δε το έχουν βρει.

- Από την άλλη το internet που στις αρχές του 21ου αιώνα ήταν βασισμένο στα παραδοσιακά μέσα πληροφόρησης άρχισε να αλλάζει (λίγο αφότου πήραμε τη Eurovision και το Euro). To GMail είχε ήδη πάρει τα σκήπτρα από το επίσης δυνατό Yahoo mail. Κατά το 2005 έκανε την εμφάνισή του το Youtube και μερικά χρόνια αργότερα το Facebook (2007). To Skype κέρδιζε έδαφος αργά αλλά σταθερά. Το blogging (καλή ώρα) άρχισε να γίνεται trend. Τα multimedia έγιναν must. Το DropBox ανέβασε τον πήχη κι άλλο (περιττό να πω: "Η Microsoft από κοντά"). Όταν όλος ο κόσμος έκανε πάρτι στο "δημόσιο δίκτυο" (ίντερνετ) το σπάσιμο ήταν τεράστιο γι αυτούς που ήταν στην απ' έξω. Βέβαια πολλοί θα πουν: "Τι λες καλέ; Είχα κι εγώ internet στο BlackBerry μου"... Κι εγώ θα πω: "Ξανά σκέψου το. Το internet που σου παρείχε το BIS ήταν τόσο αργό που η εκκίνηση των Windows μοιάζει αστραπιαία και το super slow motion κανονική ροή". Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το BIS δεν υποστηρίζεται από τις πιο πρόσφατες συσκευές (Z10, Q10, Q5 - που καταπίνουν το internet όπως το Mazda RX8 τη βενζίνη).

- Η ποιότητα κατασκευής των BlackBerries είχε από καιρό αρχίσει να φθίνει ενώ παράλληλα το κόστος αγοράς παρέμενε υψηλό. Όταν σήμερα πλέον κάποιος μπορεί να έχει όλες της παραπάνω υπηρεσίες σε μία συσκευή Android με ένα κόστος κάτω από τα 150 Ευρώ τα 450 του πρόσφατου BlackBerry Ζ10 φαντάζουν έλα κακόγουστο αστείο.

- Σε όλα αυτά προσθέτω το πολύ κακό λειτουργικό σύστημα που αν και πρόσφατα αναβαθμίστηκε εν τούτοις παραμένει σε ρηχά νερά και το μέτριο application store με πανάκριβες κατά γενική ομολογία εφαρμογές.

Σήμερα από το καναβάτσο η BlackBerry ψάχνει να βρει σωτήρα έχει όμως δεχθεί τεράστιο πλήγμα και έχει βρεθεί κάτω και από τα Windows 8 Phone σε δημοτικότητα. Έχει απολέσει πολύ προσωπικό, οι account managers τάζουν λαγούς με πετραχήλια στους επίδοξους πελάτες, οι εταιρείες κινητής την σνομπάρουν περίτρανα ενώ και η καινούργια συσκευή που κυκλοφόρησε πριν 2 βδομάδες (Ζ30) πέρασε στα ψιλά...

Οι εξελίξεις την τελευταία εβδομάδα όμως είναι ραγδαίες. Πριν μερικές μέρες λοιπόν η Blackberry έκανε έκκληση στους υποστηρικτές της (μέσω ηλεκτρονικής επιστολής) να μην την εγκαταλείψουν ενώ τα τελευταία 24ωρα έντονες έχουν γίνει οι φήμες για ενδιαφέρον της Facebook να την εξαγοράσει.

....Για να δούμε!!!

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Όταν ο Dow έριξε πόρτα στην HP

Ήταν ιστορική στιγμή όταν η Hewlett Packard το Σεπτέμβρη του 2013 βγήκε εκτός δείκτη Dow Jones. Ο Dow Jones αντιπροσωπεύει τις 30 καλύτερες Αμερικανικές εταιρείες που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Η HP με το τρόπο αυτό έκλεισε μια 16χρόνη πορεία και αντικαταστάθηκε από τη Visa.

Η Hewlett Packard που ιδρύθηκε το 1939 είχε λαμπρό παρελθόν στις Ηνωμένες Πολιτείες με πολλές πρωτοπόρες συσκευές αλλά έγινε πασίγνωστη τη δεκαετία του 80 με του εκτυπωτές inkjet και laser που λάνσαρε. Το 1986 έγινε επίσης η 9η εταιρεία παγκοσμίως που κατοχύρωσε το .com στο Internet. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν η HP δραστηριοποιήθηκε περισσότερο στο τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών ωστόσο πρόσφατα έκανε άνοιγμα στην αγορά των cloud λύσεων και του software γενικότερα. 

Προσωπικά πιστεύω ότι η HP είναι από τις λίγες εταιρείες με τόσες γκάφες στο ενεργητικό της. Το 2001 εξαγόρασε τη πεθαμένη Compaq και ποτέ δε κατάφερε να την αναπτύξει. Το ίδιο έγινε με τη Palm και την απόφαση της να σνομπάρει to Android και να επικεντρωθεί στο WebOS το οποίο απέσυρε μαζί με τις συσκευές που το ενσωμάτωναν μερικούς μήνες μετά τη κυκλοφορία τους. Ακόμα και το πρόσφατο (2012) deal με την Autonomy έγινε απρόσεκτα αφού τo πραγματικό κόστος της εταιρεία ήταν πολύ μικρότερο από το ύψος της εξαγοράς της. Η HP με το deal αυτό έχασε περίπου 8,8 δυσ. Δολάρια. 

Φέτος το κερασάκι στη τούρτα ήταν η απώλεια της πρωτιάς στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών από το κινεζικό κολοσσό Lenovo. Στο μεταξύ εκτυπωτές και πολυμηχανήματά είναι (εδώ και χρόνια) στον αυτόματο.

και μερικά epic fails:
  • Η Hewlett Packard το 1968 έγινε η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε προσωπικό υπολογιστή (Personal Computer) τον οποίο όμως ονόμασε Personal Calculator. Τον όρο PC λοιπόν τον αποδίδουμε στην IBM.
  • Εικάζεται ότι όταν το 1976 υπάλληλος της Hewlett Packard ήταν αυτός που σχεδίασε το Apple I και πρότεινε τη κατασκευή του. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και έτσι ο υπάλληλος αυτός ονόματι Steve Wozniak έκανε τη δική του εταιρεία.
  • Συνιδρυτής στην εταιρεία του Wozniak ήταν ένας άλλος Steve, εποχικός υπάλληλος της HP. Η εταιρεία τους ονομάστηκε Apple. Ποιος είναι; Ο Steve Jobs. H HP έχασε δύο μεγάλα μυαλά και απέκτησε ένα μετέπειτα τεράστιο ανταγωνιστή.

Κλείνοντας, μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή τη στιγμή η Hewlett Packard βρίσκεται εκτός Dow. 
  1. Κύριος λόγος είναι η πορεία της μετοχής της εταιρείας. Το Νοέμβριο του 2012 η μετοχής της HP είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό κάτω από τα 13 Δολάρια ενώ σήμερα βρίσκεται περίπου στα 23. 
  2. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τεχνολογικά η HP έχει χάσει λίγο τη μπάλα και κάνει κινήσεις με αμφίβολη στρατηγική κατεύθυνση. Από εταιρεία με εκτυπωτές και scanners έγινε εταιρεία με υπολογιστές και mobile devices και τώρα έχει καταλήξει σε software as a service provider. Στο μεσοδιάστημα ασχολείται με διάφορα άλλα.
  3. Σημαντικότερος όμως λόγος είναι το γεγονός ότι η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα που η πρωτοπορία είναι απαραίτητη και η Hewlett Packard έχει πάψει να πρωτοπορεί εδώ και καιρό. Η λέξη δε "invent" (εφευρίσκω) στο λογότυπο χαρακτηρίζεται ως μόνο συνοδευτική και χωρίς ουσιώδη σημασία.


Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Microsoft strikes...again (Windows 8.1)

Τα Windows 8.1 είναι προ των πυλών. Η Microsoft ξαναχτυπά ή πρόκειται να ζήσουμε μια ακόμα αποτυχία;

Η αλήθεια είναι ότι το κοινό διχάστηκε τη περασμένη χρονιά με την ανακοίνωση των Windows 8.

Πολύς κόσμος απογοητεύτηκε με τις "ριζοσπαστικές" αλλαγές που έγιναν σε σχέση με τα Windows 7. Η απουσία του must have "Start Menu" και το νέο Metro στυλ έκανε πολλούς να τα μισήσουν. Είναι από τις λίγες φορές που ακόμα και ένα χρόνο μετά διαβάζω συζητήσεις σε forums για downgrade σε καινούργια μηχανήματα. Και είναι μεγάλη η δυσφορία ορισμένες στιγμές που άνθρωποι κάτω από την ανωνυμία ενός avatar καταφέρονται με τέτοια σφοδρότητα εναντίων του κολοσσού από το Redmond. Πολλοί είναι αυτοί που εικάζουν ότι τα Windows 8 σε συνδυασμό με τα Windows RT και το Surface οδήγησαν τον προηγούμενο αφεντικό της (Steve Palmer) στη πόρτα της εξόδου (την οποία έκλεισε πίσω του). Βλέπετε μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι 800 εκατομμύρια σε συσκευές Surface RT σαπίζουν σε αποθήκες ανά το κόσμο....κάποιος έπρεπε να πληρώσει το......μάρμαρο ή καλύτερα το tablet.....

Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμα που δέχτηκαν τα Windows 8 με καλό μάτι και θετική ενέργεια. Αυτοί ήταν χρήστες με tablets και hybrids. Άνθρωποι που ακόμα και τώρα βέβαια δεν έχουν ανακαλύψει όλες τις λειτουργίες τους και επειδή δε θέλω να κρύβομαι ακόμα κι εγώ κάθε μέρα ανακαλύπτω καινούργια πράγματα...

Tα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια; Είναι αλήθεια ότι βάση στατιστικών τα Windows 8 θα θεωρηθούν από ιστορικούς ως η μεγαλύτερη (έως τώρα) αποτυχία της Microsoft (με μικρότερη διείσδυση και από τα Windows Vista) στα χρονικά της. Από την άλλη όμως με ένα περίτεχνο κόλπο η εταιρία επέδειξε αύξηση πωλήσεων τα προηγούμενα τρίμηνα. Βάση βέβαια αναλυτών της Gartner τα νούμερα αυτά τείνουν να θεωρηθούν πλασματικά αφού αποδίδονται σε πωλήσεις καινούργιων υπολογιστών με προ-εγκατεστημένα Windows 8. Είναι αλήθεια ότι η πολιτική της Microsoft είναι τέτοια που σχεδόν κανένας καινούργιος υπολογιστής σήμερα δε πωλείται με Windows 7.

Τα Windows 8.1 λοιπόν είναι η λογική μετάβαση της εταιρίας που μας έχει συνηθίσει να βγάζει μια "πατάτα" την οποία διορθώνει στην επόμενη έκδοση ανάλογα τις αντιδράσεις των χρηστών.

Δε μπορώ να ξεχάσω βέβαια ότι αυτό συμβαίνει από τα πολύ παλιά χρόνια (που λέει και ο παραμύθι).
Για να θυμούνται λοιπόν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι ορίστε μερικά παραδείγματα.
Windows 3 -> Windows 3.1,
Windows 95 -> Windows 95B,
Windows 98 -> Windows 98SE,
Windows Me -> Windows XP,
Windows Vista -> Windows 7,
Windows 8 -> Windows 8.1


Είναι μήπως τυχαίο ότι η Microsoft ....ξαναχτυπά;
Θα φανεί στο χειροκρότημα.....