Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Περασμένα μεγαλεία...Έργα και ημέρες μιας (άλλοτε) "φίρμας"

Θα παραδεχτώ ότι όταν άκουσα για πρώτη φορά τη λέξη BlackBerry μου έκανε πολύ εντύπωση.... Αμούστακο παιδί τότε... όλα μου έκαναν εντύπωση...Ο Ελληνικής καταγωγής μεγιστάνας και ιδρυτής της εταιρείας Mike Lazaridis δε θα μπορούσε να φανταστεί αλλά και να προβλέψει ότι το όνομα αυτό επρόκειτο να γίνει cult του business man, άρρηκτα συνδεδεμένο με το corporate mobile email servicing (τη δυνατότητα να λαμβάνουν οι χρήστες την εταιρική ηλεκτρονική αλληλογραφία στο κινητό τους) ενώ θα δίχαζε το κοινό αποκτώντας φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους.

Μέχρι την εμφάνισή της υπήρχαν βέβαια 2-3 ανταγωνιστές όμως ο τρόπος με τον οποίο η Blackberry (RIM εκείνη την εποχή) είχε δομηθεί παρείχε οικονομία στα πανάκριβα mobile data plans αλλά και ασφάλεια. Η RIM χωρίς πολλά πολλά είχε δημιουργήσει ένα ιδιωτικό δίκτυο (BIS - Blackberry Internet Service) το οποίο απλώνονταν σε όλες τις χώρες και το οποίο διαχειριζόταν αποκλειστικά και μόνο η ίδια.

Το ιδιωτικό δίκτυο επέτρεπε τη πάγια χρέωση των υπηρεσιών χωρίς έξοδα περιαγωγής ενώ η συμπίεση από και προς τις συσκευές (με τη υλοποίηση ενός ενδιάμεσου server) επέτρεπε ασφαλή και γρήγορη μεταφορά των μηνυμάτων. Εταιρείες και οργανισμοί με παρόμοια ιδιωτικά δίχτυα πλήρωναν αδρά για να συνδεθούν με το ιδιωτικό δίκτυο της BlackBerry προκειμένου να παρέχουν και υπηρεσίες intranet.

Το πραγματικά killer χαρακτηριστικό όμως ήταν (και είναι) το πληκτρολόγιο της συσκευής. Ένα πλήρες πληκτρολόγιο με πανέξυπνη διάταξη και απίστευτα σοφιστικέ κατασκευή που κάνει πλάκα ακόμα και σε αρκετά PC keyboards και κάνει τη δακτυλογράφηση να φαίνεται γελοία. Θυμάμαι όλα εκείνα τα αστεία που είχα βγει τότε: "Γράψε κανά mail να ξελαμπικάρεις" ή "κράτα το με τα δύο χέρια για να το νιώσεις καλύτερα" και άλλα τέτοια...

Πολλά τα λεφτά για τη RIM, πολύ οι μνηστήρες που σφάζονταν στα πόδια του Mike για να αγοράσουν τη "πατέντα". Όλοι έτρωγαν πόρτα....

Όπως όμως λέει και το τραγούδι... Όλα καλά μέχρι που ήρθες εσύ.... και τότε (το 2007) ήρθε το iPhone (τότε ονομάστηκε BlackBerry killer)  και οι πρώτες "ρωγμές" άρχισαν να εμφανίζονται. Η Blackberry αρχικά δε μάσησε αλλά μετά από ένα χρόνο το "μασημένο" μηλαράκι προκάλεσε Βατερλώ στο Waterloo του Οντάριο... Το Android έδωσε με απονιά (το 2010) τη χαριστική βολή στη μέχρι τότε αλαζονική στάση της εταιρείας.

Τι έκανε λάθος λοιπόν η Blackberry;

- Τη περίοδο των παχιών αγελάδων η εταιρεία δεν επένδυσε αρκετά χρήματα σε RnD (σε εξέλιξη των υπαρχόντων και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών). Αρχικά η ιδέα ήταν φανταστική. Στην εξέλιξή της το momentum ήταν δεδομένο. Μέχρι τότε ο ανταγωνισμός (της Microsoft) ανύπαρκτος. Εκεί ακριβώς ήταν που χάθηκε το... innovation (η αλλιώς η μπάλα). Ακόμα και σήμερα δε το έχουν βρει.

- Από την άλλη το internet που στις αρχές του 21ου αιώνα ήταν βασισμένο στα παραδοσιακά μέσα πληροφόρησης άρχισε να αλλάζει (λίγο αφότου πήραμε τη Eurovision και το Euro). To GMail είχε ήδη πάρει τα σκήπτρα από το επίσης δυνατό Yahoo mail. Κατά το 2005 έκανε την εμφάνισή του το Youtube και μερικά χρόνια αργότερα το Facebook (2007). To Skype κέρδιζε έδαφος αργά αλλά σταθερά. Το blogging (καλή ώρα) άρχισε να γίνεται trend. Τα multimedia έγιναν must. Το DropBox ανέβασε τον πήχη κι άλλο (περιττό να πω: "Η Microsoft από κοντά"). Όταν όλος ο κόσμος έκανε πάρτι στο "δημόσιο δίκτυο" (ίντερνετ) το σπάσιμο ήταν τεράστιο γι αυτούς που ήταν στην απ' έξω. Βέβαια πολλοί θα πουν: "Τι λες καλέ; Είχα κι εγώ internet στο BlackBerry μου"... Κι εγώ θα πω: "Ξανά σκέψου το. Το internet που σου παρείχε το BIS ήταν τόσο αργό που η εκκίνηση των Windows μοιάζει αστραπιαία και το super slow motion κανονική ροή". Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το BIS δεν υποστηρίζεται από τις πιο πρόσφατες συσκευές (Z10, Q10, Q5 - που καταπίνουν το internet όπως το Mazda RX8 τη βενζίνη).

- Η ποιότητα κατασκευής των BlackBerries είχε από καιρό αρχίσει να φθίνει ενώ παράλληλα το κόστος αγοράς παρέμενε υψηλό. Όταν σήμερα πλέον κάποιος μπορεί να έχει όλες της παραπάνω υπηρεσίες σε μία συσκευή Android με ένα κόστος κάτω από τα 150 Ευρώ τα 450 του πρόσφατου BlackBerry Ζ10 φαντάζουν έλα κακόγουστο αστείο.

- Σε όλα αυτά προσθέτω το πολύ κακό λειτουργικό σύστημα που αν και πρόσφατα αναβαθμίστηκε εν τούτοις παραμένει σε ρηχά νερά και το μέτριο application store με πανάκριβες κατά γενική ομολογία εφαρμογές.

Σήμερα από το καναβάτσο η BlackBerry ψάχνει να βρει σωτήρα έχει όμως δεχθεί τεράστιο πλήγμα και έχει βρεθεί κάτω και από τα Windows 8 Phone σε δημοτικότητα. Έχει απολέσει πολύ προσωπικό, οι account managers τάζουν λαγούς με πετραχήλια στους επίδοξους πελάτες, οι εταιρείες κινητής την σνομπάρουν περίτρανα ενώ και η καινούργια συσκευή που κυκλοφόρησε πριν 2 βδομάδες (Ζ30) πέρασε στα ψιλά...

Οι εξελίξεις την τελευταία εβδομάδα όμως είναι ραγδαίες. Πριν μερικές μέρες λοιπόν η Blackberry έκανε έκκληση στους υποστηρικτές της (μέσω ηλεκτρονικής επιστολής) να μην την εγκαταλείψουν ενώ τα τελευταία 24ωρα έντονες έχουν γίνει οι φήμες για ενδιαφέρον της Facebook να την εξαγοράσει.

....Για να δούμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου