Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Όταν ο Dow έριξε πόρτα στην HP

Ήταν ιστορική στιγμή όταν η Hewlett Packard το Σεπτέμβρη του 2013 βγήκε εκτός δείκτη Dow Jones. Ο Dow Jones αντιπροσωπεύει τις 30 καλύτερες Αμερικανικές εταιρείες που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Η HP με το τρόπο αυτό έκλεισε μια 16χρόνη πορεία και αντικαταστάθηκε από τη Visa.

Η Hewlett Packard που ιδρύθηκε το 1939 είχε λαμπρό παρελθόν στις Ηνωμένες Πολιτείες με πολλές πρωτοπόρες συσκευές αλλά έγινε πασίγνωστη τη δεκαετία του 80 με του εκτυπωτές inkjet και laser που λάνσαρε. Το 1986 έγινε επίσης η 9η εταιρεία παγκοσμίως που κατοχύρωσε το .com στο Internet. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν η HP δραστηριοποιήθηκε περισσότερο στο τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών ωστόσο πρόσφατα έκανε άνοιγμα στην αγορά των cloud λύσεων και του software γενικότερα. 

Προσωπικά πιστεύω ότι η HP είναι από τις λίγες εταιρείες με τόσες γκάφες στο ενεργητικό της. Το 2001 εξαγόρασε τη πεθαμένη Compaq και ποτέ δε κατάφερε να την αναπτύξει. Το ίδιο έγινε με τη Palm και την απόφαση της να σνομπάρει to Android και να επικεντρωθεί στο WebOS το οποίο απέσυρε μαζί με τις συσκευές που το ενσωμάτωναν μερικούς μήνες μετά τη κυκλοφορία τους. Ακόμα και το πρόσφατο (2012) deal με την Autonomy έγινε απρόσεκτα αφού τo πραγματικό κόστος της εταιρεία ήταν πολύ μικρότερο από το ύψος της εξαγοράς της. Η HP με το deal αυτό έχασε περίπου 8,8 δυσ. Δολάρια. 

Φέτος το κερασάκι στη τούρτα ήταν η απώλεια της πρωτιάς στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών από το κινεζικό κολοσσό Lenovo. Στο μεταξύ εκτυπωτές και πολυμηχανήματά είναι (εδώ και χρόνια) στον αυτόματο.

και μερικά epic fails:
  • Η Hewlett Packard το 1968 έγινε η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε προσωπικό υπολογιστή (Personal Computer) τον οποίο όμως ονόμασε Personal Calculator. Τον όρο PC λοιπόν τον αποδίδουμε στην IBM.
  • Εικάζεται ότι όταν το 1976 υπάλληλος της Hewlett Packard ήταν αυτός που σχεδίασε το Apple I και πρότεινε τη κατασκευή του. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και έτσι ο υπάλληλος αυτός ονόματι Steve Wozniak έκανε τη δική του εταιρεία.
  • Συνιδρυτής στην εταιρεία του Wozniak ήταν ένας άλλος Steve, εποχικός υπάλληλος της HP. Η εταιρεία τους ονομάστηκε Apple. Ποιος είναι; Ο Steve Jobs. H HP έχασε δύο μεγάλα μυαλά και απέκτησε ένα μετέπειτα τεράστιο ανταγωνιστή.

Κλείνοντας, μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή τη στιγμή η Hewlett Packard βρίσκεται εκτός Dow. 
  1. Κύριος λόγος είναι η πορεία της μετοχής της εταιρείας. Το Νοέμβριο του 2012 η μετοχής της HP είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό κάτω από τα 13 Δολάρια ενώ σήμερα βρίσκεται περίπου στα 23. 
  2. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τεχνολογικά η HP έχει χάσει λίγο τη μπάλα και κάνει κινήσεις με αμφίβολη στρατηγική κατεύθυνση. Από εταιρεία με εκτυπωτές και scanners έγινε εταιρεία με υπολογιστές και mobile devices και τώρα έχει καταλήξει σε software as a service provider. Στο μεσοδιάστημα ασχολείται με διάφορα άλλα.
  3. Σημαντικότερος όμως λόγος είναι το γεγονός ότι η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα που η πρωτοπορία είναι απαραίτητη και η Hewlett Packard έχει πάψει να πρωτοπορεί εδώ και καιρό. Η λέξη δε "invent" (εφευρίσκω) στο λογότυπο χαρακτηρίζεται ως μόνο συνοδευτική και χωρίς ουσιώδη σημασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου